News
Akrap: Putin pokazuje mišiće svome narodu i traži jedinstvo
10 lis 2022 08:37:00
524 views
Ulazi li, s događajima posljednjih dana, rat u Ukrajini u novu fazu, analizirao je u Dnevniku HTV-a stručnjak za sigurnost dr. sc. Gordan Akrap.

- Vladimir Putin napravio je ono što smo očekivali već duže vrijeme - da će iskoristiti situaciju na terenu i pokušati okrenuti je u svoju korist i iskoristiti svoje potencijale da dalekometnim projektilima gađa i pokuša uništiti kijevsku, odnosno ukrajinsku energetsku infrastrukturu, koja je ključna za održavanje cijelog sustava i koja praktički održava Ukrajinu jednim dijelom i na životu, rekao je stručnjak za sigurnost dr. sc. Gordan Akrap govoreći o Putinovom odabiru ciljeva i karakteru napada na daljinu. 
- Ruski napad na Ukrajinu i sve što se događa posljednja dva dana nemaju nikakav vojni značaj, on jača koheziju ukrajinskog naroda zajedno sa saveznicima, dok time Putin pokazuje mišiće svome narodu tražeći koheziju, jedinstvo te pokušavajući i ovo što radi s Bjelorusijom iskoristiti i dobiti nešto i od Bjelorusije, smatra Akrap.

Govoreći o najavi bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da će na granicu s Ukrajinom poslati čak pola milijuna vojnika, Akrap je rekao da kad je Putin spao na tu razinu da traži pomoć od Lukašenka, koji se boji da mu se ne dogodi sudbina Ceaușescua, onda znamo u kojoj je situaciji Rusija i vrlo vjerojatno je istina da traže načine kako početi pregovore da bi zaustavili oslobađanje ukrajinskih teritorija od strane ukrajinskih oružanih snaga.

Je li zapad spreman promijeniti odnos prema Rusiji?
- Zapad odgovara svojim sposobnostima i mogućnostima recipročno razini prijetnje koja se događa i u tom kontekstu treba gledati sve što se događa, naglašava Akrap. 

- Francuski predsjednik Emmanuel Macron, jednako kao i čelnici drugih zemalja uključenih u podršku Ukrajini, vrlo vjerojatno je shvatio da su rizici do kojih je dolazilo kada su iz Rusije dolazili govori o tome da će se iskoristiti prijetnja nuklearnim oružjem, praktički bili materijal za pregovore, kaže.

To vidimo u jučerašnjem i današnjem govoru Vladimira Putina kada je rekao da će na prijetnju koja se dogodi Rusiji odgovoriti recipročnim mjerama i napadom na recipročne ciljeve - uništena je ruska kritična infrastruktura i on odgovara napadom na kritičnu infrastrukturu, dodaje Akrap.

Jedno od pitanja koje se svima nameće je: Je li Putin doista spreman upotrijebiti nuklearno oružje?
Akrap sumnja u tu mogućnost jer bi tada razina odgovora NATO saveza na pojedinačnoj i zajedničkoj razini bila takva da to Rusiji nikada više ne bi palo na pamet.

U Moskvi su sada na djelu svojevrsne vrlo opasne "Igre prijestolja" i to ne s četiri ili pet klanova, nego 10 - 12 i to se vidi po današnjem sastanku ruskog Vijeća sigurnosti koje je predsjednik Putin održao na daljinu. Ne susreće se sa svojim ljudima, promijenio je čak i prostor iz kojeg je razgovarao s njima brinući se za svoju sigurnost, zaključio je Akrap.





Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery