News
Akrap: Rusija će biti prisiljena sjesti za pregovarački stol
07 ožu 2023 09:40:00
385 views
Dugotrajna i krvava bitka za Bahmut, mali grad na istoku Ukrajine, postaje simbolom rata na istoku Europe koji bi mogao trajati još godinama. Rusi su na pragu osvajanja grada, što bi bila njihova prva pobjeda u posljednjih osam mjeseci. No, Ukrajinci, pružajući otpor do posljednjeg čovjeka, pokazuju da će svako zauzimanje i pedlja njihove zemlje skupo stajati ruske snage.

Gordan Akrap sa Sveučilišta Sjever, gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako strateško značenje Bahmuta ne vidi, ali simboličko vidi.

- Za potrebe plaćeničke skupine Wagner te za političko vodstvo Rusije koji na takav način mogu prodati priču vlastitoj javnosti o uspjesima na terenu, ali to je sve nego uspjeh. Ukrajinske oružane snage pametno i racionalno upravljaju cijelim procesom, iako se to na prvi pogled ne vidi, ali treba znati čitati između redaka. Sve što se događa je kontrolirano djelovanje po uzoru koji smo vidjeli prošle godine. Tada su u lipnju i srpnju Rusi uzeli Lisičanski i sjeverni Donjeck, ali su ukrajinske snage u protuudaru oslobodile 17.000 kvadratnih kilometara svog prostora, rekao je Akrap.

Osvrnuo se i na prozivke Evgenija Prigožina. Naime, on proziva Moskvu da nije isporučila obećano streljivo, te tvrdi da će se cijeli front srušiti ako budu prisiljeni na povlačenje.

- Već dva puta, što nije uobičajeno, Ministarstvo obrane Ruske federacije i oružane snage javno su upozorile Prigožina i skupinu Wagner da rade protivno interesima Ruske federacije, ali kad čitate između redaka onda znate što se sprema Prigožinu i kakva mu je sudbina, istaknuo je Akrap.

Na pitanje kakvo je stanje u ruskim snagama, te može li se Moskva nadati vojnoj pomoći iz Kine, Akrap je rekao kako će Kina dobro razmisliti hoće li stati na stranu Rusije. 

- Od prvog dana govorim da Rusija rat 21 stoljeća, vodi tehnikom i tehnologijom 20 stoljeća i po doktrini 19 stoljeća. Rusija ne može dobiti ovaj rat na način kako je htjela, niti ga uopće može dobiti. Izgubit će jako puno ljudi, tehnike, sredstava i vratit će se najmanje 40-50 godina u povijest. Ona može očekivati određenu pomoć, dobivala ju je od Irana i Sjeverne Koreje, ali pitanje Kine je pitanje politike. Kina će dobro razmisliti hoće li se uključiti na strani Rusije, pogotovo dok imamo paraglasove koji dolaze iz Rusije i koji govore i riziku upotrebe oružja za masovno uništenje. To nije prijetnja, to je rizik, a Kina to neće dozvoliti, rekao je Akrap.

Istaknuo je kako Kina i Indija mogu puno učiniti tako da naprave gospodarski i financijski pritisak na Rusiju jer su jedni od ključnih kupaca ruskih energenata.

- Zapad radi sve što treba i uvjeren sam da onog trenutka kad se stvore uvjeti, a to će biti najkasnije u dva vala do početka jeseni 2023., da će Rusija biti prisiljena sjesti za pregovarački stol, ali ne pod njenim uvjetima nego pod uvjetima Ukrajine, istaknuo je.

 




Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery