in memoriam Miroslav Tuđman
Miroslavu Tuđmanu
(Volume 22, No. 3, 2021.)
21 pro 2021 08:16:00
1134 views
Govor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na komemoraciji za profesora Miroslava Tuđmana u Hrvatskom saboru, Zagreb, 5. veljače 2021.

Poštovana i draga gospođo Morić, draga Vanja,
Cijenjena obitelji Tuđman,
Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,
Poštovani profesore Njavro, 
Poštovane zastupnice i zastupnici, članice i članovi Vlade,
Dame i gospodo, uvaženi prijatelji prof. Tuđmana,

Jučer smo s velikom tugom, ali i s dubokim poštovanjem, bili na Mirogoju i oprostili se od našeg Miroslava.
Oprostili smo se od sina prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, od zastupnika u Hrvatskom saboru, znanstvenika, profesora, publicista, sudionika i dragovoljca Domovinskog rata, istinskog domoljuba. Ali ponajprije, oprostili smo se od velika, dobra i čestita čovjeka koji ostavlja neizbrisivi trag u novijoj hrvatskoj povijesti, u našem društvu i u našim srcima.
Pamtit ćemo ga s osjećajem zahvalnosti zbog svega dobroga što je učinio za Hrvatsku, na što svi možemo biti ponosni. Osobito cijenimo njegov izniman doprinos u stvaranju slobodne, suverene i neovisne Hrvatske, njezinom međunarodnom priznanju i teritorijalnoj cjelovitosti, njegov doprinos u demokratizaciji zemlje i političkom procesu izgradnje hrvatskih institucija, a i hrvatske političke kulture.
Profesor Tuđman ostvario je i zapaženu ulogu kao znanstvenik i akademsku karijeru na području informacijskih znanosti, a svoje je znanje tijekom Domovinskog rata stavio u službu obrane domovine. Na Filozofskom fakultetu je najprije izabran u zvanje docenta, potom izvanrednog profesora, a zatim i redovitog profesora. Bio je voditelj Zavoda za informacijske studije, predstojnik Katedre za dokumentaristiku i Katedre za organizaciju znanja. Osnivač je važnog znanstvenog časopisa National Security and the Future, kojem je dugo bio glavni urednik.
Profesor Tuđman je svoje znanje upotrijebio i na koristan način kada se stvarala hrvatska država, kada se stvarao njen obavještajni sustav. Kao poznavatelj najnovijih dostignuća obavještajne zajednice vodio je najprije Centar za strategijska istraživanja, radio je i u Uredu za nacionalnu sigurnost, a utemeljio je i vodio Hrvatsku izvještajnu službu, preteču današnje Sigurnosno-obavještajne agencije.
Nakon 2000.-te godine znao je svojim znanstvenim raspravama, knjigama i nastupima argumentirano i pregledno govoriti o povijesnoj istini '90-ih godina. Osobito je bio vrijedan njegov doprinos o političkom nasljeđu svoga oca, prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, za kojeg je kazao da je imao samo jedan cilj – ostvarenje samostalne i demokratske hrvatske države kao ravnopravnog dionika međunarodne zajednice.
Razvijajući se u svojoj obitelji imao je proces sazrijevanja o važnosti slobode, o važnosti slobodnog mišljenja, slobodnog govora, stava. I upravo te vrijednosti krasile su ga u njegovom osobnom političkom angažmanu, u poimanju procesa, u smirenosti, u zrelosti, u argumentaciji.      
U svom je radu kao zastupnik u Hrvatskom saboru često govorio o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini, zalagao se za njihovu ravnopravnost i štitio interes hrvatskog naroda u toj, nama susjednoj i prijateljskoj zemlji, gdje su Hrvati, zajedno s Bošnjacima i Srbima jedan od tri konstitutivna naroda.
Sve što je radio, radio je pedantno, studiozno i razborito, upravo onakav kakav je bio – miran i iskren čovjek, ponekad i previše samozatajan, ali uvijek u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa i identiteta. Zbog toga je uživao veliko poštovanje i povjerenje svih političkih aktera i brojnih ljudi neovisno o njihovoj političkoj pripadnosti.
Posljednjih desetak godina profesor Tuđman sudjelovao je kao saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice u radu Hrvatskog sabora. Ujedno, pridonio je i profiliranju HDZ-a u modernu narodnjačku stranku desnoga centra, zadržavši sve temeljne vrijednosti s početka 90-ih godina. Njegov angažman bio je snažna poveznica s vremenom stvaranja demokracije i osnivanja političkih stranaka u Hrvatskoj. 
Istodobno, snažno je podržavao hrvatski put prema Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji, sudjelujući i u izaslanstvima Hrvatskoga sabora.
Bio je pristupačan čovjek, čovjek koji je na susrete dolazio dobro pripremljen, s bitnom, relevantnom i referentnom temom. Svi razgovori koje smo vodili bili su važni, bili su na neki način i trenutci kada smo razmatrali presudne političke procese u zemlji. Stoga ih se sjećam zaista rado i sadržajem, ali i ocjenama koje je tijekom tog dijaloga davao. Njegove analize uvijek su bile precizne i argumentirane te stavljene u širi politički i društveni kontekst.
Napustio nas je naglo i prerano. Jedan je, nažalost, od brojnih hrvatskih sugrađana koji su preminuli zbog ove epidemije koronavirusa.
Njegovim odlaskom Hrvatska je izgubila velikog domoljuba, iskrenog zagovornika političkog dijaloga, časnog političara i čovjeka kojem je nacionalni i javni interes bio ispred osobnog i ispred stranačkog. Izgubili smo čovjeka čvrstih uvjerenja i jednog od svojih najuglednijih članova.
Njegovo djelo ostat će u trajnoj uspomeni. Pamtit ćemo ga kao velikog čovjeka i zaista pravog gospodina koji je politički angažman istinski živio kao služenje svome narodu.
Na kraju, profesor Tuđman svom ocu posvetio je riječi – koje možemo posvetiti i njemu – "On je čovjek koji je imao strast prema povijesnoj istini, čovjek posvećen znanju, čovjek čiji je život posljedica njegovih uvjerenja".
Stoga, neka počiva u miru i neka mu bude laka hrvatska zemlja i hvala mu. Obitelji još jednom izražavam iskrenu sućut.

 

 

Citate:

APA 6th Edition

Plenković, A. (2021). Miroslavu Tuđmanu. National security and the future, 22 (3), 11-14. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/269270

MLA 8th Edition

Plenković, Andrej. "Miroslavu Tuđmanu." National security and the future, vol. 22, br. 3, 2021, str. 11-14. https://hrcak.srce.hr/269270 Citirano DD.MM.YYYY.

Chicago 17th Edition

Plenković, Andrej. "Miroslavu Tuđmanu." National security and the future 22, br. 3 (2021): 11-14. https://hrcak.srce.hr/269270

Harvard

Plenković, A. (2021). 'Miroslavu Tuđmanu', National security and the future, 22(3), str. 11-14. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/269270 (Datum pristupa: DD.MM.YYYY.)

Vancouver

Plenković A. Miroslavu Tuđmanu. National security and the future [Internet]. 2021 [pristupljeno DD.MM.YYYY.];22(3):11-14. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/269270

IEEE

A. Plenković, "Miroslavu Tuđmanu", National security and the future, vol.22, br. 3, str. 11-14, 2021. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/269270 [Citirano: DD.MM.YYYY.]

 

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery