News
Akrap: Ozbiljan incident, no Zagreb nije bio cilj
11 ožu 2022 09:18:00
798 views
U Dnevniku HTV-a gostovao je Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba. Komentirao je sinoćnji pad bespilotne letjelice na Jarunu kod Studentskog doma "Stjepan Radić" u Zagrebu, istragu, kao i obranu Republike Hrvatske.

- Radi se o ozbiljnom incidentu, međutim Zagreb nije bio cilj, kao ni RH. Radi se o besposadnoj letjelici kojoj su se aktivirali padobrani nakon što se potrošilo njeno pogonsko gorivo. Srećom se srušila na nenaseljeni dio područja gdje nije mogla nanijeti štetu. Ono što je bitno reći je da se radi o besposadnoj letjelici starijeg tipa proizvodnje, starijih tehničko-taktičkih osobina. Zahvaljujući tome se vrlo vjerojatno s izuzetno visokom razinom preciznosti može utvrditi točka s koje je ona izgubila, ili njeni piloti, kontrolu nad njom pa je ona nastavila kretanje po pravocrtnoj liniji ili one upućene. Potrebno je pričekati rezultate istrage koja se provodi i u Rumunjskoj, Mađarskoj, a posebno u Hrvatskoj, kako bi se utvrdio točan trajektorij ove letjelice, istaknuo je.

 

- Istragom se može utvrditi prostor i područje s vrlo visokom razinom preciznosti, odakle je ona krenula. A s istragom sadržaja koji ona ima na sebi; je li imala određene senzore, memorijske podatke ili ih nije imala, može se utvrditi, također s visokom razinom izvjesnosti, njena namjera, rekao je.

 

- Teško je predvidjeti koliko bi istraga mogla potrajati jer postoje stručnjaci u RH i na razini NATO saveza koji imaju mogućnosti i sredstva, koji će to sigurno u najbržem mogućem vremenu napraviti, naglasio je.  

 

Ponovio je da se radi o starijem tipu besposadne sovjetske letjelice namijenjene prikupljanju obavještajnih podataka, "po dubini prostora koja koristi mlazni motor za svoje kretanje". 

 

Složio se da je ova situacija upozorila na potrebu većih ulaganja u obranu i da se kupnja Rafalea pokazala važnom.

 

 


Originalni članak: HRT Dnevnik

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery