News
Dnevnik HRT HRT: Akrap: Okupacija Mariupolja može se pretvoriti u Pirovu pobjedu za Rusiju
05 svi 2022 10:34:00
829 views
Rusi nastavljaju ofenzivu na istoku Ukrajine kako bi potpuno preuzeli nadzor nad regijama Doneck i Luhansk. Žestoke borbe vode se na području čeličane Azovstalj nakon što su Rusi, uz pomoć zračnih snaga, prodrli u posljednje uporište branitelja Mariupolja.

Gordan Akrap, Institut za istraživanje hibridnih sukoba gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako bi se zauzimanje Mariupolja od ruske strane, moglo odraziti na moral ukrajinskih pripadnika oružanih snaga, ali ni blizu negativno kako bi se očekivalo.

- Određenim strateškim komuniciranjem to se može pretvoriti u dodatni poriv koji će im omogućiti da nastave s napadnim djelovanjem kako na sjeveru tako i prema jugu. Tako, ako dođe do okupiranja Mariupolja može se pretvoriti u Pirovu pobjedu za Rusiju i na fizičkom i moralnom planu, rekao je. 

Komentirao je i žestoke napade na ukrajinsku infrastrukturu.

- U svakom ratu pokušavate uništiti logistiku protivnika i gađate prometna čvorišta, komunikacijske i energetske sustave. Ali, kako se kaže, ne drže se sva jaja u istoj košari. Ukrajina je velika država pa se mogu naći i drugi komunikacijski kanali i prostori kojima se oprema, pomoć i ljudstvo može poslati na mjesta gdje je potrebno, istaknuo je Akrap. 

Osvrnuo se i na informacije da će Putin 9. svibnja objaviti rat Ukrajini.

- Ruske oružane snage trpe ogromne gubitke i ljudske i tehničke, i mobilizacija koja se organizira ne ide tako dobro kako su očekivali. S druge strane teško je očekivati da će proglasiti rat jer protiv koga će ga proglasiti, upitao je Akrap. Može ga proglasiti protiv NATO-a, ali to mu nije pametan potez. Treba pričekati i vidjeti što će napraviti, dodao je.

Na upit koliko je prijetnja nuklearnih napada realna, Akrap je rekao kako svaki put kada Rusi shvate da im na terenu ide lošije nego su očekivali i da nisu u stanju ispuniti postavljene ciljeve, povlači se prijetnja nuklearnim oružjem.

- Ukoliko dođe do upotrebe nuklearnog naoružavanja, bez obzira na kojoj razini, prvenstveno ako dođe na taktičkoj razini NATO savez će odgovoriti nametanjem zabrane zone leta nad Ukrajinom i ako treba branit će ju silom, a odgovorit će i masivnim i masovnim cyber napadima na kritičnu infrastrukturu Rusije. Rusi znaju da će upotreba za takvim oružjem dovesti do negativnih konsekvenci za njih, istaknuo je Akrap.

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery