News
Akrap: Rusija očajnički želi pregovore, sankcije djeluju
06 lis 2022 08:07:00
500 views
Komentirajući nastavak ukrajinske protuofenzive i oslobađanje dijela teritorija, Akrap je rekao da je Ukrajina vrlo učinkovita, dok su ruske oružane snage u "vrlo slabom stanju".
- Ukrajina je uspjela steći nadmoć u brojnim segmentima koji definiraju snagu neke države da vodi rat, dodao je.

Osvrćući se na mobilizaciju u Rusiji, Akrap je rekao da postoji niz pozadinskih informacija koji ukazuje na ozbiljne probleme unutar ruskih oružanih snaga, ali i ruskog društva uopće, za koje neki nisu bili svjesni. Naveo je da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio pojašnjenje mobilizacijskih uputa, odobrivši i mobilizaciju studenata.
- Ne samo da ročnici obučavaju ročnike nego se primjećuje i nedostatak zimske odjeće, zimske obuće, nedostatak organiziranih i sposobnih časnika i dočasnika koji će to organizirati i uvezati, nedostatak logistike, potpore koju će ti ljudi trebati imati. Prema tome, oni su već sada demoralizirani, demotivirani za ulazak u borbu, a Rusi ih šalju na dnevnoj traci, rekao je Akrap.

Ustvrdio je i da informacije o obuci i pogreškama u mobilizaciji i organizaciji pričuvnog sastava, koji se pretvara u aktivnu vojsku, pokazuju rast tenzija između ureda predsjednika i ministarstva obrane, na čijem je čelu Sergej Šojgu.
- Pitanje je koja je to razina povjerenja koja sada vlada između predsjednika Putina i ministra Šojgua, rekao je Akrap.

“Nadam se da će u Rusiji ipak doći do razuma i da će dobro razmisliti prije nego što pokušaju razmisliti o upotrebi oružja za masovno uništenje”

 

Komentirajući, među ostalim, novu informaciju da je Poljska od SAD-a zatražila da se na njezin prostor instalira nuklearno oružje, Akrap je rekao da NATO pokušava deeskalirati sukob i odvratiti Rusiju od korištenja oružja za masovno uništenje.

Rekao je i da je teško reći hoće li Rusija iskoristiti neko od tih sredstava te da je to "odluka koja prelazi granicu racionalnosti", ali da postoji rizik da će se to dogoditi.
- Nadam se da će u Rusiji ipak doći do razuma i da će dobro razmisliti prije nego što pokušaju razmisliti o upotrebi takvog oružja, rekao je Akrap.

Na pitanje bi li se takav napad mogao predvidjeti odgovorio je:
- U potpunosti. I može se reagirati na njega.

Akrap je rekao i da s obje strane dolaze poruke o zainteresiranosti za pregovore. Rekao je da tvit Elona Muska, koji je dao svoje prijedloge za mir u Ukrajini, "nije pao s Marsa".
- I Rusi su ga odmah prihvatili jer Rusija očajnički želi pregovore, rekao je Akrap.

- Sankcije prema Rusiji djeluju. Djeluju na financijski sektor, na gospodarski, na vojni sektor, dodao je.

Naglasio je i da Rusija ne može milijarde kubika plina, koliko je isporučivala Europi, prodati ikome drugome.



 


Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery