News
Pusić i Akrap o opravdanosti strahova za globalnu sigurnost u SAD-u i Europi
21 ožu 2023 11:11:00
371 views
Savez Rusije i Kine, posljedice tog saveza te opravdanost strahova za globalnu sigurnost u SAD-u i Europi, komentirali su stručnjaci u programu HRT-a Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

- Kinesko-ruska suradnja nije toliko iznenađujuća jer se znalo za nju, međutim kineska aktivnost i približavanje dojučerašnjih naizgled smrtnih neprijatelja Irana i Saudijske Arabije uvodi potpuno novu paradigmu međunarodnih odnosa i dodatno čini situaciju na Bliskom istoku složenijom i postavlja situaciju da Europa mora reagirati na sve ove aktivnosti koje se događaju. Ono što se događa u Bruxellesu je jednostavno pokušaj definiranja važnosti Europske unije u kontekstu novih i budućih sigurnosnih izazova s kojima se Europa sada svjesna mora suočiti. Mora se suočiti na proaktivnoj razini, i to ne više kao geopolitička i geoekonomska sila, nego mora raditi na razvijanju svojih sigurnosnih i obrambenih kapaciteta, ali oni moraju biti kompatibilni i u potpunom skladu s NATO strukturom, moraju nadopunjavati jedni druge, naglasio je Akrap.

- Rusija se sada stavila u poziciju mlađeg brata. Junior partnera, što bi se reklo, u odnosu s Kinom. I mislim daje to jedan pokazatelj prilično loše situacije, da ne kažem očaja koji se tu generira. Jer savezništvo s Kinom, obzirom na geopolitičku situaciju, obzirom na činjenicu zajedničke granice, obzirom na povijest odnosa Rusije i Kine je prilično opasna, za Rusiju i to savezništvo. I u ovoj ekspanzionističkoj politici koju je režim Xi Jinpinga počeo voditi. Dakle, Kina je dugo bila orijentirana samo na sebe i neposredno susjedstvo, ali sada se postavila kao svjetska sila koja arbitrira međunarodno. I ovo što radi na Bliskom istoku je jedan pokazatelj toga. U toj situaciji mislim da se Rusija ima više tu čega bojati, nego veseliti, istaknula je Pusić.

 


Izvorni članak: vijesti.HRT.hr

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery