News
Ukrajinsko društvo čekaju problemi branitelja, nestalih, prognanih, razminiranje
31 ožu 2023 09:34:00
377 views
Premijer Andrej Plenković u Kijevu se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a sudjelovao je i na sastanku na vrhu "Buča, odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini". 

Posjet premijera Plenkovića Ukrajini na godišnjicu oslobođenja Buče sigurnosni analitičar Gordan Akrap stavio bi u kontekst posjete i ministra obrane Banožića prije nekoliko dana kad se Hrvatska javno izjasnila o tome da će Ukrajini donirati helikoptere. Pokazuje se to kao koncept pomoći Ukrajini u svim mogućim područjima u kojima Republika Hrvatska u ovom trenutku može pomoći, u političkom, sigurnosnom, logističkom i u humanitarnom smislu. 

- Jer znatan dio međunarodne zajednice već sada se priprema za kraj rata i završetak ratnih operacija, kad znamo s kojim će se sve izazovima suočiti ukrajinsko društvo. U pokušajima stabilizacije društva i države morat će se izuzetno ozbiljno baviti pitanjima ne samo branitelja, nego i prognanih i raseljenih osoba, nestalih osoba i razminiranjem. Tako da su ove aktivnosti i inicijative predsjednika Vlade Plenkovića pohvalne i korisne za vrijeme koje dolazi.

Za kraj godine najavljena je konferencija o razminiranju Ukrajine, a dvadeset ukrajinskih ranjenika doći će se liječiti u hrvatske bolnice. Sve ponude premijera koje smo do sada čuli bile su kvalitetne i dobre za Ukrajinu, kaže vojni analitičar Marinko Ogorec.

- Vjerujem da će se suradnja nastaviti i dalje. Hrvatska ima jako veliko iskustvo u humanom razminiranju što može biti od koristi Ukrajini. 

Može li posao istražitelja ratnih zločina u Ukrajini biti lakši nego što je to bilo sa hrvatskim istražiteljima ratnih zločina, zbog činjenice da Rusi nisu imali puno vremena prikriti tragove zločina. 

- Nisam siguran da će to biti tako jednostavno, kaže Ogorec. Vrlo sam skeptičan da će ruski zločinci koji su zapovijedili takve zločine i sudjelovali u njima, da će biti izručeni međunarodnoj pravdi. Bojim se da to nećemo tako skoro vidjeti. Volio bih da se dogodi pravda, ali se bojim da je to sve u okviru političkih pretenzija i tenzija. Činjenica je da je bilo izuzetno puno zločina, kao i u Hrvatskoj gdje je bilo jako puno zločina, puno je razotkriveno, puno zločinaca je i pronađeno, ali nažalost još više ih nije. Bojim se da će tako biti i u Ukrajini.

Ni Gordan Akrap nije optimističan pogotovo ako se sagleda situacija da je Buća oslobođena nakon 33 dana. Pitanje je s čime će se Ukrajina suočiti kad jednog dana oslobodi Mariupolj i Melitopolj. 

Ministar Banožić potvrdio je da hrvatski helikopteri odlaze u Ukrajinu, koliko će pomoći ukrajinskim snagama i hoće li ih Ukrajinci moći koristiti za dugo najavljivanu proljetnu ofanzivu. Akrap kaže da su oni vrlo bliski ukrajinskim pilotima i oni ih mogu vrlo lako i jednostavno koristiti. 

- Samo za sebe to ne bi bilo značajno, ali u sklopu ukupne pomoći i drugih država ta donacija ima značaj, naime, mora se gledati ukupan spektar aktivnosti, kao što se ni rat ne vodi samo na terenu nego i u puno drugih sfera i aktivnosti. Uvjeren sa da će se ratno zrakoplovstvo ukrajinskih snaga u slijedećih mjesec do dva snažno pojačati te će postati jači, kvalitetniji i pouzdaniji za ukupne ukrajinske oružane snage, nego što su to ruski za ruske oružane snage. 



Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery