News
Akrap: Radikalne ideje u Hrvatskoj ne dobivaju potporu ni pozornost
13 svi 2023 01:16:00
322 views
Hrvatska je sigurna i stabilna demokracija, navodi Sigurnosno-obavještajna agencija u godišnjem izvješću za 2022. Kao najvažniji događaj koji će dugoročno narušiti globalnu sigurnost i stabilnost izdvaja se ruska agresija na Ukrajinu. Prijetnja organiziranih napada terorističkih skupina, procjenjuje se, u Hrvatskoj je i dalje niska. No, upravo je jutros prijetnja upućena premijeru Andreju Plenkoviću i članovima Vlade.

- Nije to bio niti ishitren potez niti je to bila jednostrana odluka Vlade RH. To je bio odgovor zemalja članica Europske Unije i saveznica unutar NATO-a kao jedan od odgovora na nezakonitu, ničime isprovociranu rusku agresiju na Ukrajinu. Nije samo Hrvatska proglasila određen broj diplomata nepoželjnima nego je do danas oko 600 ruskih diplomata protjerano, za HRT Dnevnik rekao je Gordan Akrap, Institut za istraživanje hibridnih sukoba.

Dodao je kako je posljedica toga smanjivanje operativnih i obavještajnih mogućnosti ruskih obavještajnih službi čime se došlo u situaciju da zapadne protuizvještajne službe jednostavnije, brže i lakše mogu detektirati slučajeve koji se otkrivaju u posljednjih godinu dana gdje se otkrivaju ruski špijuni u različitim situacijama. 

Koliko je Hrvatska izložena kibernetičkim napadima?

Rusija također stoji iza većine kibernetičkih napada na naše institucije, prije svega Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo obrane. 

- I u izvješću stoji da smo mi dio Europske Unije i NATO-a i kao takvi smo izloženi tim prijetnjama. S obzirom na to da druge države imaju razvijenije sposobnosti i mogućnost u tehnološkom smislu, mi se nalazimo pod tim zajedničkim obrambenim štitom što nam pomaže, objasnio je Akrap

SOA spominje da ekstremističke skupine nemaju prevelik broj sljedbenika u RH, ali isto tako da je spriječeno formiranje paravojnih postrojbi takvih skupina. 

- To je vrlo točno i korisno, pozitivno za stanje države i za našu demokraciju. Svjesni smo da pitanje radikalizacije i radikalnosti hrvatskog društva nije jedno od onih pitanja koje treba zabrinjavati. Ima određenih pomaka u tom kontekstu gdje vidimo pojedince koji vole radikalizirati i žele radikalizirati situaciju, međutim Hrvatska je izgrađena i stabilna demokracija te takve ideje ne dobivaju pozornost niti potporu stanovništa kakvu dobivaju u drugim državama. Protiv radikalnih ideja i pojedinaca cijelo se društvo treba ujediniti, istaknuo je Akrap.  

Organizirani kriminal u okruženju 

Što se tiče organiziranog kriminala i država u okruženju, spominju se srpske i crnogorske skupine koje se bave krijumčarenjem i trgovinom narkotika. 

- Godinama upozoravamo na snažnu spregu srpskog organiziranog kriminala u Srbiji i dijelom u Crnoj Gori s određenim institucijama vlasti u Srbiji. Dobro je da se vidi da su se brojne sprege razotkrile što igrom slučaja, nuždom političkih procesa u Srbiji, a što združenim i integriranim djelovanjima zapadnih policijskih izvještajno sigurnosnih sustava, kazao je Akrap

Dodao je kako se tek dolaskom novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini vidi da su stvoreni uvjeti za demokratizaciju i stvaranje jake i stabilne Bosne i Hercegovine. 

Akrap: RH je sigurna i stabilna demokracija

Akrap je ocijenio sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj u odnosu na period od prije godinu dana i rekao da se Hrvatska se i dalje suočava s brojnim sigurnosnim izazovima i prijetnjama.

- Naše članstvo u Europskoj uniji i u NATO-u pokazuje da, što na samostalnoj razini, što zajedno s našim partnerima i saveznicima, imamo sasvim dovoljno instrumenata i modela kako bi zaštitili društvo i državu. Republika Hrvatska je sigurna i stabilna demokracija kako na razini društva tako i na razini države, dodao je. 




Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery