News
Gordan Akrap: Očekujem da će F-16 u Ukrajinu doći znatno ranije
21 svi 2023 10:18:00
344 views
Uoči protuofenzive koja se očekuje uskoro, Ukrajina je od svojih saveznika zatražila oružje dugog dometa, mlazne zrakoplove i streljivo. Što je od toga dobila i kako bi se sve to trebalo odraziti na situaciju na terenu komentirao je Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, Sveučilišta Sjever. 

Odluku Washingtona da će podržati zajedničke napore saveznica da ukrajinske pilote nauče upravljati borbenim zrakoplovima F-16 Akrap smatra "samo završetkom aktivnosti koje traju već nekoliko mjeseci".

- Proces odluke o svakoj aktivnosti koju razvijaju Ukrajina i partneri - je pri kraju onog trenutka kad o tome političari počnu javno razgovarati. Osobno očekujem da će zrakoplovi F-16 u Ukrajinu doći znatno prije nego što to mnogi sada govore. F-16 donosi znatnu prednost ukrajinskim snagama i njihov dolazak omogućava komotnije, jednostavnije i kvalitetnije planiranje oslobodilačkih akcija, kazao je Gordan Akrap.

Zaštitna kupola nad ukrajinskim snagama na terenu

Komentirajući činjenicu da Ukrajinci javno i glasno traže upravo modele zrakoplova F-16 Akrap je kazao je kako se radi o zapadnoj tehnologiji koja je "upravo u ovom ratu pokazala veliku nadmoć nad ruskom koja je s druge strane pokazala da je "inferiorna".
- Iz mnogih iskustava znam - ruski sustavi protuzračne obrane, naročito S-300 i S-400, ne predstavljaju nikakvu prijetnju zapadnoj tehnologiji, a naročito ne modernim F-16 zrakoplovima koji će Ukrajini najvjerojatnije biti donirani. Takve zrakoplove imaju države poput Rumunjske, Poljske, Nizozemske, Danske, Portugala i drugih, kazao je Akrap. 

Naglasio je da će ovi zrakoplovi, uz sustave protuzračne obrane omogućiti Ukrajini da iznad svojih snaga na terenu postavi zaštitnu kupolu kako bi efikasno i uz što manje gubitaka pokazala nadmoć u odnosu na ruske snage. 

- Ukrajina dobiva veliku prednost na strategijskoj razini. Pomaknut će rusko zrakoplovstvo znatno dalje od dometa oklopnih i kopnenih snaga koje će napredovati na terenu. Smanjit će ruske manevarske sposobnosti i na kopnu i u zraku, ali i na vodi, dodao je.

U kakvoj je situaciji sada Rusija?

- Ogromni transfer tehnologija je jedna od ključnih stvari ovog rata, ali u samo jednom smijeru. Ruska najnaprednija tehnologija u smislu komunikacija, kriptiranja i povezivanja na strategijskoj razini - svi ti ruski sustavi, modeli i kanali došli su u ruke Zapada koji je imao dovoljno vremena da od njih razvije zaštitu. S druge strane Rusi nisu imali vremena da promijene te sustave, naglašava Gordan Akrap.

Dodao je i da su Zelenski i Ukrajina vrlo dobro primljeni kao parter i saveznik u brojnim državama, dok je problem Rusije da je saveznik samo državama koje ne mogu pridonijeti njezinoj sigurnosti.

- Čak i Kina neće pomoći Rusiji u onom obimu u kojemu Rusi to očekuju. Kina će im dati dovoljno energije da mogu držati vodu 'između nosa i usta'. Rusija ne može preživjeti ovaj sukob u dugoročnom smislu, zaključio je Akrap.



 


Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

ZgSecForum