News
Akrap objasnio zašto bi bilo pogubno sada pokrenuti protuofenzivu: 'Upravo je to radila Rusija'
26 svi 2023 09:46:00
383 views
Hrvatski geopolitički analitičar Gordan Akrap vjeruje da Rusija ima mogućnosti za daljnje ograničene napade, ali da bi se radilo o iracionalnoj odluci.

Nakon bitke za Bahmut u kojoj je pobijedila ruska vojska, ali uz velike gubitke, vojni analitičari pitaju se koje su daljnje namjere predsjednika Vladimira Putina. Njegova vlada više je puta najavila da joj je jedan od glavnih ciljeva u ratu "oslobađanje" cijele regije Donbas, što bi uključivalo i okupaciju velikih gradova, Kramatorska i Slavjanska.
No, u ovom trenutku vojni analitičari sumnjaju da ruska vojska i paravojska Wagner imaju kapacitete zauzeti za dva grada. Bitka za Bahmut trajala je mjesecima, i u borbi za grad imala je 100 tisuća ubijenih i ranjenih vojnika, prema američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Ruske okupacijske vlasti procijenile su pak da je u borbama živote izgubilo 15 do 20 tisuća ukrajinskih vojnika.

Hrvatski geopolitički analitičar Gordan Akrap vjeruje da Rusija ima mogućnosti za daljnje ograničene napade, ali da bi se radilo o iracionalnoj odluci.
- Ruske trupe time bi oslabile vlastite obrambene pozicije, naročito u slučaju protuudara. Nastavi li Rusija tim tempom, uz dosadašnje gubitke, svest će svoju vojsku samo na pričuvu. Usto su i gradovi u Donbasu pod ukrajinskom kontrolom, Kramatorsk i Slavjansk, vrlo dobro utvrđeni - pojašnjava nam Akrap.

S druge strane, smatra analitičar, Ukrajina bi za eventualno vraćanje Bahmuta mogla primijeniti sličnu taktiku kao što je to napravila u Hersonu.
- Porušeni grad vrlo je pogodan za organizaciju obrane i postavljanje zamki, no problem za Rusiju jest u geografskom prostoru. Ukrajina bi mogla ostaviti Rusiji da drži Bahmut kao klin, a zatim pokušati osloboditi teritorij i gađati logističke pravce oko grada, i ruskim trupama ostaviti opciju predaje ili povlačenja, što se upravo dogodilo prošle godine u Hersonu - govori Akrap. Herson su ukrajinske trupe oslobodile u studenom.

Zapadni mediji i ukrajinski političari već više mjeseci najavljuju protuofenzivu, što je neke natjeralo na gubitak vjere da će ona doći. Savjetnik ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog Mihajlo Podoljak rekao je u četvrtak da se protuofenziva neće organizirati kao "jedan događaj" koji će započeti u određeni sat na određeni dan te da branitelji već "organiziraju desetine akcija koje namjeravaju uništiti ruske okupatorske snage".

Gordan Akrap vjeruje da oni koji su izgubili vjeru u nadolazeću ofenzivu ne razumiju moderno ratovanje.
- Ne može se organizirati nekoliko stotina tisuća vojnika i krenuti u takvu akciju bez sigurnosne, logističke, diplomatske, obavještajne i druge podrške. Protuofenzivu treba promatrati kao složeni proces s nizom međusobno povezanih aktivnosti na različitim područjima. Ukrajina ima sredstva, moral, ljude, volju i znanje da organizira protunapad, ali nedostaju joj klimatski uvjeti. U ovom trenutku u Ukrajini padaju kiše, i bilo bi potpuno pogrešno poslati tenkove u blato da budu kao glineni golubovi na streljani. Upravo je to radila Rusija, i pokazalo se kao pogubna taktika. Umjesto toga, ukrajinski protunapad ne treba brzati, i treba tu zemlju pustiti da sama odluči kada će krenuti u akciju - smatra hrvatski analitičar koji zaključuje da je Ukrajina dosad pokazala i visoku razinu informacijske sigurnosti koja je rusku vojsku više puta itekako zbunila.




 


Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

ZgSecForum