News
Akrap: Rusi nemaju mogućnosti za izvođenje ozbiljnih pješačkih napada
09 lip 2023 06:48:00
600 views
Stanje u Ukrajini bilo je jedna od tema u središnjem Dnevniku HTV-a. S Gordanom Akrapom s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba razgovarao je Mladen Sirovica. 

Komentirajući rušenje brane u Novoj Kahovki ustvrdio da u ovom trenutku od ruska strana ima više koristi od njenog rušenja jer će tako desetak brigada s južnih područja moći prebaciti na druga ratišta. 

- Međutim kao što je nešto problem tako je i prilika pa će Rusi morati zaštititi akumulacijsko područje jer će se stvoriti prilika i mogućnost da specijalne postrojbe ukrajinskih vojnih snaga brže, bolje, kvalitetnije i nečujnije prilaze na drugu stranu i izvršavaju određene zadaće što će samo dodatno oslabjeti ruske snage, rekao je Akrap

Zbog toga ocjenjuje da se radi o kratkoročnom uspjehu za ruske snage koje brine i snabdijevanje Krima pitkom vodom za što Akrap kaže da će biti vrlo teško.  

- Nije samo Krim, nisu samo južna područja bila naslonjena na akumulacijsko jezero za potrebe opskrbe pitkom vodom nego i sjeverni dijelovi koje kontrolira Ukrajina. To će vrlo vjerojatno Rusi pokušati iskoristiti u svojim informacijskim lažima kako bi optužili ukrajinsku stranu da Ukrajina stoji iza ovog miniranja brane. 

Puno se u zadnje vrijeme govorilo i o mogućnosti ukrajinske protuofenzive. Akrap kaže kako se na to ne treba gledati kao na jednu operaciju gdje će se pokrenuti 300 ili 400 tisuća ljudi.

- Treba je gledati kao niz međusobno povezanih, integriranih, međuovisnih djelovanja na različitim dijelovima bojišnice gdje će se ruske snage, kojih nema dovoljno, pokušati razvući, oslabiti obrana i na temelju geografskih, klimatoloških i obavještajnih podataka pokrenuti glavnina napada tao gdje će se to moći izvesti s najviše koristi a najmanje žrtava i u najkraće moguće vrijeme, rekao je Akrap te nastavio: 

- To neće trajati kratko. Mislim da je ta akcija već i počela te je samo pitanje vremena koliko će dugo trajati. Mišljenja sam da će se osloboditi prostor od najmanje 10-15 tisuća kvadratnih kilometara. 

S druge strane Akrap ocjenjuje kako Rusi više nemaju snage za ozbiljnije napade. 
- Ruske oružane snage nemaju gotovo nikakve mogućnosti za izvođenje ozbiljnih pješačkih napada uz podršku drugih redova i grana. Međutim, Rusi i dalje imaju mogućnost obrane i imaju mogućnost djelovanja dalekometnim oružjima i topništvom po ukrajinskim položajima, zaključio je Akrap
Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery