News
Gordan Akrap: Ovo je Prigožinova borba za život!
24 lip 2023 11:40:00
495 views
Ovo je pokušaj vojnog puča kojeg izvodi Jevgenij Prigožin. Jedino je pitanje 'Je li ovo dogovoreno s određenim osobama iz ruskog političkog i vojnog vrha?'. Znakovito je da su ciljano izabrana dva generala za koja se smatra da su vrlo bliska Prigožinu koji ih gura na mjesto ministra Šojgua i načelnika stožera. Vrlo su simptomatične njihove izjave i način na koji su ih dali, kazao je u Dnevniku HTV-a dr. Gordan Akrap, stručnjak za geopolitiku. 

Odgovarajući na pitanje zašto se baš sada Prigožin odlučio na pobunu Akrap je kazao kako se već dugo spekuliralo o tome da on zbog svojih nastupa na Kremaljskoj listi za osvetu zbog negiranja učinkovitosti 'ruske vojne operacije u Ukrajini i osobnih napada na vojni vrh i samog Putina.

'U svakom drugom scenariju Prigožin je - gotov"

- Sad je shvatio da se Putin neće riješiti ni ministra Šojgua ni načelnika stožera Gerasimova. Ovo je Prigožinova borba za život, kazao je.

Komentirajući navode da bi ovo moglo biti okidač za pobunu Rusa protiv Putina kazao je: "Jedini način da Prigožin može ovo preživjeti je da uspije izvući Ruse na ulice, u svakom drugom scenariju je gotov - on i njegovi bliži ljudi".  

I Putin je gubitnik, najveći dobitnici su Ukrajinci

- Osim toga ovaj je scenarij loš i za Vladimira Putina. Jedan i drugi su gubitnici, a najveći dobitnici su Ukrajinci i vjerojatno će se rat u Ukrajini razvijati njima u korist, kazao je Akrap.

Kako bi sve moglo završiti?

- Sasvim sigurno neće ovo dobro završiti za Wagnerovce, ako ne uspiju dobiti podršku ruskog stanovništva. U suprotnom će teško preživjeti, odgovorio je Gordan Akrap. Dodao je da su ruske snage slabe i da ih nema puno u dijelovima Rusije. 

- Putin pokušava preko šefa svih obavještajnih službi Patruševa okupiti oružane snage koje su pod kontrolom Ruske obavještajne zajednice - da se suprotstave nadolazećim Wagnerovcima, smatra Akrap.

Wagner izuzetno bitan Rusiji zbog Afrike

Teško je pitanje, dodao je - može li Prigožin računati i na potpunu lojalnost svojih plaćenika. Već se proširio glas da je pripadnik Wagnera blizak Prigožinu pokušao atentat na njega.

- Tu je riječ o plaćenicima. Pitanje je ima li ruska obavještajna zajednica unutra uporište i mogu li ih iskoristiti da 'zamijene' Prigožina i njemu odane ljude. Naime, Wagner je izuzetno bitan za politički, sigurnosni, financijski i gospodarski utjecaj u Africi, tvrdi. 

S druge strane, dodao je - informacije stare pola sata iz ruskih izvora govore da su Ukrajinci uspješno desantirali određene snage i tehniku na lijevu obalu Dnjepra u blizini srušene brane Kahovke. Ukrajinci će ovo sigurno materijalizirati u svoju korist - kako bi već možda ove godine završili rat, kazao je Gordan Akrap.  

'Ukrajina će ovo iskoristiti da možda već ove godine završi rat'

- Kijev ovo već koristi. Vidimo intenziviranje psiholoških informacijskih operacija kojima će se morati dodatno demoralizirati pripadnike ruske vojske koja ima ozbiljne probleme s upravljanjem, smatra Gordan Akrap.

S druge strane, dodao je - informacije stare pola sata iz ruskih izvora govore da su Ukrajinci uspješno desantirali određene snage i tehniku na lijevu obalu Dnjepra u blizini srušene brane Kahovke. Ukrajinci će ovo sigurno materijalizirati u svoju korist - kako bi već možda ove godine završili rat, kazao je Gordan Akrap.  

Mogućnost da vidimo dvije Rusije, 'europsku' i 'azijsku'

Odgovarajući na pitanje što će biti s Rusijom Akrap je kazao da, ako Putin brzo ne zaustavi rat ili se pojavi neka treća struja - u doglednih 5 do 10 godina postoji mogućnost da vidimo dvije Rusije, 'europsku' i 'azijsku'. U tom slučaju, postoji mogućnost da kontrolu nad istočnim dijelom preuzme Kina koja još nije rekla ni jednu jedinu riječ. 

 

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery