News
Akrap: Sve zemlje NATO-a i članice G7 uz Ukrajinu; Kremlj mora biti zabrinut
12 srp 2023 10:35:00
605 views
U glavnom gradu Litve, Vilniusu, održan je sastanak na vrhu Sjevernoatlantskog saveza, u vrijeme globalnih napetosti u svijetu kakvih nije bilo od Hladnoga rata. Summit je donio razočaranje Ukrajini koja nije dobila ni pozivnicu ni točan vremenski okvir ulaska u NATO.

Kako je Turska pristala prekinuti blokadu i dala potporu pristupanju Švedske Savezu? Koji su obrambeni prioriteti? Koji su rezultati dvodnevnog summita?

Vinković: Usvojen sporazum G7 o pomoći Ukrajini
Vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković kazao je u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" kako je prije početka samog summita, u ponedjeljak navečer dogovoreno da Turska više neće blokirati ulazak Švedske u NATO savez. Još u petak su dolazile takve najave.
Erdoğan je rekao kako nema ništa protiv toga da Švedska uđe u NATO. No, o Mađarskoj nitko ne govori.
Jučer, prvog dana sastanka glavna tema bila je Ukrajina. Usvojena je zajednička deklaracija, kako kaže glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Ima tri sastavnice.

- Prva je nastavak financijske, humanitarne i vojne pomoći Ukrajini. Najvažnije je prelazak sa Sovjetskog standarda na smjernice i doktrinu koji ima NATO savez. Drugo je ulazak Ukrajine u Vijeće za suradnju s NATO-om. A treće je, možda za Ukrajinu razočaravajuće, ne zna se ni datum, ali Ukrajina nije dobila ni pozivnicu za ulazak u NATO, poručio je Vinković.
Sve države članice su spremne primiti Ukrajinu u NATO savez, ali treba ispuniti sve uvjete. Danas je usvojen sporazum G7 o pomoći Ukrajini.
Neslužbene informacije govore da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski očekivao i pozivnicu i datum za ulazak u NATO. No, danas je ocijenio ovaj summit ipak vrlo dobrim.
Vinković je naglasio kako je Zelenski očekivao pozivnicu, ali može biti zadovoljan s vojnom pomoći koju će dobiti od zemalja članica NATO-a. Sve države članice su se obvezale, a i čelnici EU i države G7 da neće biti nekažnjavanja, da će svi počinitelji biti kažnjeni.  

Bandov: Moguće je da je NATO ranije pogriješio
Rukovoditelj Središnjeg ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Goran Bandov rekao je kako je dobro da na sastanku nisu svi imali ista mišljenja. Dodao je kako je najvažnije da se na sastanku našao kompromis, te da na kraju svi mogu biti zadovoljni.
Kazao je kako je moguće da je NATO nekada ranije pogriješio i to u ranijim vremenima kada je Ukrajina pokazivala interes da se pridruži Savezu.
- Mi govorimo prije 2014. godine, moguće da je Ukrajina postala tada članica NATO saveza, a to su zagovarale Baltičke država, Rusija se možda ne bi pokrenula protiv Ukrajine, poručio je.
Istaknuo je da se vidi da NATO savez daje veliku podršku Ukrajini. Moguće da su očekivanja Ukrajine bila još veća. No, na kraju summita svi mogu biti zadovoljni. 

Ogorec: Sadašnji ulazak Ukrajine u NATO imao bi nesagledive posljedice
Stručnjak za sigurnost prof. dr. sc. Marinko Ogorec, Veleučilište u Velikoj Gorici istaknuo je da bi cijelu situaciju zakompliciralo da je Ukrajina sada postala članica NATO-a, jer bi se tada mogla pozvati na "famozni" članak 5, gdje su sve članice dužne uskočiti u pomoć.
Do sada se nikada nije dogodilo da država koja je u ratu da uđe u NATO. Možda je predsjednik Zelenski malo pretjerano očekivao da će sada Ukrajina biti pozvana.
No, on bi trebao biti jako zadovoljan. Ukrajinski ulazak u NATO će biti ubrzan u odnosu na druge članice.
Kada se rat završi, Ukrajina će sigurno brzo ući u Savez.
- Sada bi to bilo nerealno očekivati i bilo bi preopasno na globalnom planu, dodao je.
Ogorec je poručio da bi sadašnji ulazak Ukrajine u NATO imao nesagledive posljedice. 

Akrap: Sve zemlje NATO saveza su uz Ukrajinu, pa i članice G7 ; Kremlj mora biti zabrinut

Dr. sc. Gordan Akrap, stručnjak za geopolitiku, Sveučilište Sjever naglasio je kako ukrajinski narod izražava snažnu potporu NATO savezu.
Svjesni su da bez članica NATO-a, članica Europske unije, ali i članica G7 ne bi se mogli ovako dugo braniti protiv ruskog agresora.
Saveznice Saveza mogu postati samo države koje se nalaze u Europi. A Ukrajina je država u Europi. Kada rat završi, Ukrajina će vrlo brzo postati članica NATO-a.

Pomaže se i razvoju oružanih snaga Ukrajine. Kremlj mora biti zabrinut nakon summita u Vilniusu.
Akrap je ponovio dok je bilo koja zemlja u ratu, ne može postati dio Sjevernoatlantskog saveza. No, Kremlj mora shvatiti da što duže rat traje, Rusija je u sve težem položaju.
Sve zemlje NATO saveza su uz Ukrajinu, pa i članice G7.


- Nema te države, koja može izdržati rat, a da napadnutu državu svi pomažu, dodao je. 
"Do nuklearnog sraza vjerojatno neće doći"
Ogorec je istaknuo da Dmitry Medvedev sklon bombastičnim izjavama, koje su neumjerene, pa tako i ova - da se Treći svjetski rat čini sve bližim.
Smatra da je riječ o ruskoj propagandi. Do nuklearnog sraza vjerojatno neće doći. Rusi moraju iz agresije izaći kao poražena strana.
Napravili su veliko zlo u mnogim situacijama. No, pitanje je kako će Ukrajina vratiti izgubljena područja, vojnim putem ili pregovorima. Najgore što bi se moglo dogoditi da rat postane "Zamrznuti sukob". 

 

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery