Editorials
Uvod - in Memoriam Miroslav Tuđman
(Volume 21, No. 3, 2020.)
05 ožu 2021 11:36:00
2714 views

Zbog posljedica uzrokovanih bolesti COVID 19, u večernjim satima dana 31.1.2021., preminuo je prof.dr.sc. Miroslav Tuđman, pokretač i osnivač Udruge sv. Jurja te ovog časopisa, National Security and the Future, kojeg je od prvog broja bio glavni urednik. Cijelih 20 godina. Tako dugih, a tako kratkih.

 

I ovaj smo broj krenuli uređivati krajem listopada prošle godine želeći zadržati redovan tempo izlaženja. Planirali smo ga objaviti krajem prosinca 2020. Međutim, u tome nas je naumu spriječila činjenica da je obolio od bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2. Na žalost, bolest je bila nemilosrdna. Stubokom je promijenila naše želje, planove, projekte, ideje, promišljanja i stremljenja kojima smo se htjeli kretati u vremenu koje je trebalo biti ispred nas. Brojne tekstove iz domene informacijsko-komunikacijskih te izvještajno-sigurnosnih-obrambenih znanosti, kao i na druge teme iz domene domovinske i nacionalne sigurnosti, na žalost pisat ćemo u drugačijim autorskim timovima.  

Preuzmite članak u PDF formatu

 

Projekt pisanja povijesnog prikaza razvoja Obavještajne zajednice Republike Hrvatske, stasale u Domovinskom ratu kao jednog od ključnih oslonaca pobjedničke politike, nastavit ćemo onako kako smo to već na početku dogovorili. Ostat ćemo uskraćeni za autorski doprinos prof. Tuđmana u obliku uvodnika koji je trebao objediniti cijeli projekt i dati mu, kao i u brojnim drugim projektima, završnu dodanu vrijednost. 

Planirali smo održati i javno obilježiti 20 godina redovnog izlaženja našeg časopisa. Međutim, zbog epidemioloških razloga to smo odgodili za vrijeme kad to bude moguće napraviti na način na koji to časopis zaslužuje. I to ćemo organizirati, ali bez fizičke nazočnosti prof. Tuđmana.


Ovaj će časopis nastaviti tamo gdje smo trenutno zastali. Nastavit ćemo okupljati, a ne dijeliti; razvijati i graditi mostove znanstvene i stručne suradnje i povjerenja utemeljenog na znanstvenom promišljanju na nacionalnoj i međunarodnoj razini; promišljati budućnost bez tapkanja u mjestu zbog usidrenosti i vezanosti okovima prošlosti jer prošlost treba znati razumjeti i na njoj učiti da se greške ne ponavljaju; nastavit ćemo davati priliku mladim znanstvenicima, kao i studentima na poslijediplomskim doktorskim studijima i poticanju njihovog znanstvenog i društveno korisnog razvoja; i sve ono što je glavni urednik časopisa prof.dr.sc. Miroslav Tuđman napisao u svom posljednjem objavljenom uratku u tekstu posvećenom dvadesetoj godišnjici izlaska ovog časopisa. 


Utemeljeno na znanstvenom diskursu, analizirali smo jasno i nedvosmisleno brojna otvorena pitanja koja su nametana Republici Hrvatskoj kao svojevrsne optužbe protiv politike predsjednika Tuđmana. Protiv plasiranih brojnih dezinformacija i krivotvorina, borili smo se (a među prvima u Europi smo prepoznali i dovoljno rano upozoravali koliku će štetu nanijeti politike ciljanog plasiranja dezinformacija u javni prostor) dokazima, istinom i racionalnošću. U tom pravcu i cilju ćemo i nastaviti našu predanost i privrženost znanstvenoj istini. 


Nastavit ćemo tamo gdje smo zastali, a na temelju zapisanog pri njegovom pokretanju:

“Stoga će časopis National Security and the Future biti posvećen unaprjeđenju i razumijevanju načela i praksi djelovanja izvještajno-sigurnosnih službi, te sustava nacionalne sigurnosti u suvremenoj povijesti I vanjskoj politici.”

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery